Stoffet

Benzodiazepiner er en type medicin i pilleform, der har en sløvende og angstdæmpende virkning på centralnervesystemet. Derfor bruges denne gruppe af stoffer til to formål: som sovemiddel og til at dæmpe angst. De er også kendt som valium, stesolid og rohypnol. Virkningen varierer meget, alt efter hvilken type benzodiazepiner, der indtages. Nogle virker i 6-8 timer, andre i flere dage.

Brugere af benzodiazepiner kan deles i to grupper: dem der får stoffet ordineret af deres læge, og dem der ønsker at opnå en rus.

Effekt

De forskellige benzodiazepiner har næsten de samme virkninger og bivirkninger. De adskiller sig dog i den måde, de optages i kroppen på, og hvor længe de virker. Nogle stoffer virker i 6-8 timer og andre i flere dage. Sovemidlerne nedbrydes hurtigt i kroppen og effekterne er derfor aftaget næste morgen. Derimod nedbrydes den angstdæmpende medicin langsomt i kroppen, og virker i lang tid.

I få tilfælde kan du få en omvendt virkning af stoffet. For eksempel oplevelser af euforisk tilstand, øget energi, rastløshed og i nogle situationer hallucinationer.

Forgiftning

Benzodiazepiner anvendes primært ved akut uro eller angst og er de brugt efter lægens ordinering, er de relativt ufarlige på kort sigt. Men bruges de sammen med andre sløvende stoffer, f.eks. alkohol, heroin eller stoffer, som hæmmer centralnervestsystemet, kan det ende med forgiftning, som kan resultere i død.

Afhængighed

Benzodiazepiner er meget afhængighedsskabende og benyttes derfor i medicinsk sammenhæng mest til korttidsbehandlinger. Du opbygger tolerans, hvis du bruger dem regelmæssigt i mere end et par uger. Der skal mere til at få den ønskede effekt og det betyder, at du er ved at blive afhængig.

Abstinenssymptomer

Angst, søvnbesvær, angst og i slemme tilfælde kramper. Abstinenssymptomer skal behandles medicinsk, da du kan gå i krampe, som i værste fald kan forårsage død. Derfor må/kan man ikke pludseligt stoppe med behandlingen af disse stoffer, og man bør aftale en nedtrapningsplan med sin læge.

Bivirkninger

Der er større risiko for ulykker, hvis man bruger Benzodiazepiner med alkohol eller andre sløvende stoffer.

Blandingsbrug

Stofferne må ikke indtages sammen med andet og slet ikke alkohol, fordi virkningen af stofferne forstærker hinanden. Dette er farligt, fordi du ikke kan vide, hvilken virkning du opnår. Det kan resultere i en forgiftning, der kan være dødelig, da vejrtrækningen kan gå i stå. Fordi benzodiazepiners har en dæmpende virkning på nervesystemet, tages de ofte efter brug af centralstimulerende stoffer, f.eks. kokain, amfetamin eller ecstasy, som et sløvende middel.

Muligheder for behandling hos Brydehuset

Hos brydehuset ser vi en del brugere der er afhængige af benzodiazepiner.

Behandlingen består af samtaler, rådgivning, støtte, vejledning, og social behandling. Den medicinske behandling består af forsigtig nedtrapning – udelukkende under opsyn af en læge.

Hvis du eller en du kender har et misbrug af Benzodiazepiner, så ring til os på 4477 3737 eller skriv på brydehuset@balk.dk for at høre mere om mulighederne.