Stoffet

Hash udvindes af planten Cannabis Sativa, som også kaldes hampeplanten. Hash består af Cannabis og det aktive stof THC (Tetra Hydro Cannabinol), der fremkalder rusen. 

Hash er en sort eller brun klump, der er lavet af harpiks fra cannabisplanten. Der er også andre udgaver, herunder Pot som er lavet af tørrede blade og blomstrende dele af planten, og kan ligne tørrede urter. Desuden findes der Skunk, som er stærkere end has og pot, hvor indholdet af det aktive stof THC kan være mere end dobbelt så højt som i pot.

Oftest ryges hash men det kan også spises, bl.a. i kager og te. Det tager længere tid for de aktive stoffer at blive optaget, når man spiser det – ofte op til to timer. Det kan derfor være meget svært at forudsige/styre virkningen af stoffet.

Effekt

Virkningen af hash tager sig ud i forskellige former. Hash kan få dig til at føle dig afslappet og det kan ændre dine sanser, så du hører eller føler ting, du normalt ikke gør. Du kan også få hallucinationer, hvor du begynder at forestille dig forskellige ting. På den måde kan virkningen af hash både være behagelig og ubehagelig. Du kan føle dig afslappet og glad, mere snakkesalig og få grineflip. Men den mere ubehagelige virkning kan give dig følelser af angst, mistænksomhed, panik og paranoia.

Forgiftning

Ved store doser af hash kan du opleve nedture og panikangst. Hos nogle kan rusen også medføre alvorlige psykoser – dette kaldes populært hashpsykose. Er man psykisk sårbar, er der en særlig stor risiko for hashpsykose. 

Hash

Tegn på hashpsykose kan være at du føler dig overvåget og har fornemmelsen af at nogle følger efter dig.  Du kan også føle sig overvåget af din familie eller venner og nogle bliver angste for at bruge computer og mobiltelefon. Når du færdes blandt andre mennesker, kan du opleve, at de taler om dig og måske kigger efter dig og at deres ansigter ser truende og uhyggelige ud.

Nogle bliver overbeviste om, at der er noget galt med dem og de oplever andre ting, der ikke har nogen logisk forklaring – at høre lyde eller, at der bliver talt til dem mens de er alene.

Du kan også komme opleve at se ting, ingen andre kan se, f.eks at genstande ændrer form eller skygger, der flyver forbi.

Afhængighed

Hvis man har et regelmæssigt forbrug – for eksempel ryger hash flere gange om ugen – så kan det udvikle sig til en afhængighed og et hashmisbrug, som vil påvirke forholdet til andre mennesker. Kroppen opbygger en fysisk og psykisk afhængighed, som snart bliver det til et hashmisbrug.

Abstinenser

Symptomerne er søvnløshed, angst, svedeture om natten, koncentrationsbesvær, dårligt humør og rastløshed. Symptomerne kan vare i flere uger, men bliver typisk mindre i løbet af 10-14 dage.

Bivirkninger

Den typiske skade efter et langvarigt hashmisbrug er, at man bliver dårligere til at klare modgang og du bliver apatisk (doven og ugidelig). Hvis man har været påvirket gennem mange år, er der risiko for at du har klaret sig dårligt i skolen og på arbejdet, og at du man har ikke lært lige så meget som andre. Du går i stå i din personlige udvikling og i dit sociale liv.

Hash påvirker den måde, din hjerne fungerer på, især evnen til indlæring og koncentration, men også følelserne. Stoffet bliver længere i kroppen og hjernen end andre rusmidler og ophober sig. Det kan tage op til otte uger, inden stoffet er helt ude af krop og hjerne.

For unge har bivirkninger af hash på hjernen stor betydning. Det skyldes, at det er i ungdomsårene, hjernen udvikler sig mest, og et forbrug af hash hæmmer udviklingen. Det kan få alvorlige konsekvenser for dig senere i livet.

Blandingsbrug

Sløvhed ved cannabis bliver forstærket hvis man samtidig tager nerve- og sovemedicin, alkohol, heroin eller andre sløvende midler. Hvis du tager cannabis med hallucinogene stoffer gør det virkningen meget mere uforudsigelig, som også kan give større risiko for psykiske skader.

Hvis du eller en du kender har et overforbrug af hash, så ring til os på 4477 3737 eller skriv på brydehuset@balk.dk for at høre mere om mulighederne.